KETOJENİK ALIŞVERİŞ LİSTEM- UNLAR
2017de ketojenik beslenmeye yolculuğuma başlarken mutfağımdaki yumurta, zeytin, zeytinyağı, yeşil sebzeler, filtre kahve, peynir, tereyağı, krema, et, tavuk, balık, kasap sucuğu, turşular bana aylarca yetecek besinlerdi. Bir kavanoz hindistan cevizi yağı yüksek kakaolu bitter çikolata ekleyerek ilk aylarımı sorunsuz geçirdiğimi hatırlıyorum.
O zamanki günüm;ketojenik beslenme bilgimle kurşun geçirmez kahveyle güne başlayıp, temin edebildiğim kadar doğal ürünlerle iki yumurta etrafında dönen bir kahvaltı ve yeşil sebze ve protein üzerine kurulu ikinci öğünden oluşuyordu. Bu ketojenik beslenme açısından hiç problem yaratmayan bir sistemdi ama benim gibi yemek yapmaya ve değişik gıdalara düşkün biri için ancak kısa süreli bir çözümdü, aklım fikrim yapabileceğim alternatiflerdeydi.
Ketojenik beslenmemin tahmini 2.ayında Maria Emmerich ve Carolyn Ketchum’un ilk kitaplarıyla tanıştım. İlerleyen yıllarda da bu iki yazarın bütün yeni çıkan kitaplarını da aldım. Özellikle Emmerich çiftinin kitapları ketojenik bilgi için en önemli kaynağım oldu. Carolyn Ketchum'da ketojenik atıştırmalıklar, tuzlu, tatlılarla ufkumu açtı.
Bu kitapların bana iki alanda faydası oldu. Öncelikle, kitapların başındaki ketojenik beslenmeyle ilgili bilgiler bu beslenmenin fizyolojik tarafını kafamda tamamen oturttu. Benim ihtiyacım olan beslenmenin bu olduğuna beni ikna etti. Aynı zamanda da ketojenik beslenmenin sanıldığı kadar sınırlandırıcı olmadığını ve doğru malzemelerle hayatımdan çıkartmaya hazır olmadığım birçok besinin muadilini yapabileceğimi fark ettim. 2017’de ufak bir sorunum vardı, ihtiyacım olan ürünlerin birçoğunu Türkiye’de temin etme şansım yoktu:)
Bu konuda bana valizlerinde yer ayıran bütün dostlarıma teşekkürü borç bilirim. Aradan geçen 3 yılda, bu tip beslenme ülkemizde de daha yaygın hale geldi ve artık bütün ürünleri bulmak mümkün. Bu yazımda sizlere unlardan başlayaak linkleriyle neyi nerden aldığımı paylaşmak istedim. Ben de sizler gibi tüketiciyim, bahsettiğim hiçbir firmayla ilgili şahsi çıkarım yok, hayalim bu listeyi sizden gelen alternatiflerle detaylı bir ketojenik alışveriş listesi haline getirip bir kaynak oluşturmak, olumlu/olumsuz deneyimlerinizi bana yazarsanız listemize katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın bu listeye girmeden ketojenik beslenmeniz kesinlikle mümkün.
Ketojenik tariflerde daha çok badem unu ve hindistan cevizi unu kullanılıyor. Hindistan cevizi unu sünger gibi sıvı emme kapasitesi nedeniyle çok az bir miktarda kullanıldığında bile keklerde istenilen dokuyu sağladığı için özellikle tatlılarda kullanmaktan hoşlandığım bir un. Bir baton kalıp kek için yaklaşık ½ kap 70 gr hindistan cevizi unu kullanılıyor. Aynı keki badem unuyla yapsam en az 200 gr badem kullanmam gerekir. Bu nedenle karbonhidrat değerleri aşağı yukarı aynı oluyor.
Ülkemizde yerli erişimi daha kolay olan susam, ay çekirdeği ve fındık unlarıda benim yemeklerimde yer verdiğim unlar. Yer fıstığı bakliyat ailesinden olduğu için ben pek kullanmıyorum ama az miktarda bazı tariflerde kullanılabilir.
Keten tohumu ve chia tohumu da bazı tariflerde kullanılıyor ama ben kullanmıyorum. Bu tohumlar vücuttaki östrojen düzeyleri üzerinde etkili iki besin. Er+ meme kanserli hastalarda kullanılmaması gereken besinler olduklarını da öğrendiğimden beri yoklukları beni etkilemediği için chia ve keten tohumunu mutfağımdan çıkardım.
Karnıyarık otu tohumu aslında bir un değil ama ketojenik ekmeklerde kullanıldığı için onu da bu listeye almak istedim. Neredeyse tamamı lif olan bu besin hamur işlerine glutenli unlarda alıştığımız dokuyu vermek için az miktarda kullanılıyor.
Benim kullandığım ketojenik unlar bunlar. Hindistan cevizi unu ve karnıyarık otu tohumu hariç diğerlerini kavrulmamış bütün halde alıyorum ve kullanacağım kadar miktarını elektrikli bir kahve öğütücüsünde çekerek kullanıyorum. Bu şekilde hem tasarruf ediyorum hem de kullandığım ürünün içeriğini biliyorum.
Neyi nereden aldığıma gelecek olursak: bu ürünlerin fiyat açıklığı oldukça fazla, organik butik üreticilerden toptancılara kadar farklı alım yapabileceğiniz yerler var, benim önceliğim yerli ve güvenilir ürün ve fiyat. Bütçeniz dahilinde siz de önceliklerinizi belirleyebilirsiniz.
Hindistan cevizi unu
Co&co hindistan cevizi ununun 250 gr ını 9 tl’ye Migros’lardan alıyorum. Yakınınzdaki Migros' ta bulunmayan bir ürün ise getirmelerini rica edebilirsiniz.
Karnıyarık otu tohumu tozu(psyllium husk powder) güzel gıda ve the life co firmalarının ürünleri satılıyor.içecek tozu diye yazan 4gr lık paketleri de kullanabilirsiniz. Fiyatı 250 gr için 50,60 tl arası.
Badem, ceviz, fındık, ay çekirdeği içini bulunduğunuz yerde kuruyemişçilerden alabilirsiniz veya büyük marketlerde kavrulmamış çerezlerden alabilirsiniz. Büyük marketlerden bu ürünleri alırsanız muhtemelen ithal ürüne rastlayacaksınız. Bademi Datça’dan fındığı da Karadeniz Bölgesinden getirtebilirsiniz. Bu hafta ilk defa Ketodukkan sitesinden badem unu için kırıklı yerli badem getirttim, yarım kilosu 35 tl ile oldukça ekonomikti. Bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.
Şu an adını vermek istemediğim iki popüler markanın internette 300,350 gr badem unu fiyatı 70tl , hindistan cevizi unu 50 tl civarı. Datça'dan kırıklı çiğ bademi kilosu 85 tl den alabildiğim ve Benim bu gıdalara ayırmayı düşündüğüm ücretin üstünde olduğu için onlar hakkında yorum yapamayacağım.
Susamın cenneti Muğla’da yaşadığım için yerli üreticilerden; komşularımızdan ve pazardan susam alabiliyoruz. Siz de yerli susamı bu bölgeden alabilirsiniz, şu an bizim buralarda yerli susamın kilosu 25,30 tl arası değişiyor.
Ketojenik beslenmede en çok yapılan hatalardan biri bu ketojenik unları çok fazla kullanıp beslenmenin temelline bunları yerleştirmek. Bir avuç 15 gr badem yiyerek oldukça sağlıklı bir ara öğün yapmak yerine 3 badem unlu kurabiye yediğinizde sadece bademden alacağınız enerji miktarı bile en az 2 katına çıkabiliyor. Bu nedende Defnece tavsiyem ketojenik beslenmenizi sürdürülebilir kılmak için bu besinlere beslenmenizde yer verin ama eski alışkanlıklarınızın yerini bu ürünlerle doldurmayın. Bu anlattıklarımın minik bir özetini benden dinlemek isterseniz youtube kanalıma üye olabilirsiniz:)
Comments