Kış sebzelerinden yaz sebzelerine yavaş yavaş geçtiğimiz bu günlerde bahçeden topladığım taze otlarla tam kıvamında bir kabak mücver yapınca tarifi hemen sizlerle paylaşmam kaçınılmaz oldu.
Ben zaten çok uzun yıllardır şehir dışında yaşamam nedeniyle haftada bir kere pazar, bir kere kasap ve bir kere market alışverişi ile en az bir haftalık yiyeceğimizi programlamaya alışığım. Bu günlerde ise bir çıkışta en az 10 günlük alışveriş yapıyorum.
Kısaca neler aldığımdan bahsedecek olursak:Süt, yumurta ve susamı komşularımdan alıyorum. Yakınımızdaki mandıradan, Gökova Süt Ürünleri, peynir kaymak ve tereyağı alıyorum. Zeytinyağı ve zeytin bahçemizden kendi ürünümüz. Yazdan kalan konserve domateslerimin sonuna geldim(sanırım bu sene daha fazla yapacağım😂). Eksildikçe tamamladığım sebze, et ve balığım, çiğ çerezlerimle birlikte fazla bir ihtiyacım kalmıyor.
Ketojenik tariflerimde kullandığım karnıyarık otu tohumu tozu(psyllium husk powder), kakao, şekersiz çikolata, tatlandırıcı, xanthan gum, hindistan cevizi unu gibi ürünlerimi aldıktan sonra en az 6 ay kullandığım için bu süreçte onları tamamlamama henüz gerek kalmadı. Zaten bu ürünler ketojenik beslenmenin olmazsa olmazı değil sadece elimde olduğu için ve beslenmeme çeşit sağlayan tarifler için kullanıyorum.
Genel hayatımda da aklım fikrim mutfakta olduğu için o günün yemeği pişirdiğimde fotoğraflar ve lezzet burada paylaşabileceğim, sizlerin de hoşuna gideceğini düşündüğüm bir şey çıkarsa tarif kartını hazırlayıp buraya da ekliyorum.
Fırında mücver yapmak daha kolay, klasik un kullanmadığımız için tavada yapılan mücverde dağılma riski oluyor. Bu tarifi en yakın zamanda susam unuyla da deneyeceğim ama bugün risk almadım ve sıvı emme gücü çok yüksek olan hindistan cevizi ununu kullandım. Hindistan cevizi unu, mücvere hafif tatlı bir tat verdi, eklediğim acı biberle bu tadı dengeledim ve sizlerin evinde daha rahat bulabileceğini düşündüğüm bu unu kullandım. Ben karabiber sevmediğim için pek kullanmam ama siz yakıştırırsanız ekleyin. Kabak mevsimi uzun, sırada susam unu ve karnıyarık otu tohumu tozu ile tekrar bir mücver yapacağım.
Yeri gelmişken şunu söylemeden geçmeyeyim, ne kadar un desekte ketojenik unlar glutenli unlara hiç benzemiyor. Badem, ay çekirdeği ve fındık unu birbirlerinin yerine kullanılabiliyor . Susam ve hindistan cevizi unları tamamen farklı yapıdalar. Bu nedenle tavsiyem, çorbanıza kıvam katmak veya beşamel gibi soslar hazırlamak için ketojenik unlarınızı harcamamanız.
Tarifimize gelecek olursak,
300 gr kabak
2 yumurta
50 gr rende peynir(mozzarella)
2 çorba kaşığı(15gr) hindistan cevizi unu
2 taze soğan(50 gr)
1 avuç(8 gr) taze nane
1 tutam(3 gr) taze dereotu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz, toz kırmızı biber, pul biber
Malzemeleri göz kararı kullanabilirsiniz ama ben size verdiğim tariflerde besin değerlerinin tam tutması için aynı zamanda malzemelerimi tartıyorum, gramajları da size fikir vermesi açısından ekliyorum. Yoksa kendime yemek yaparken, hamurişi değilse bu kadar detaylı ölçümlere girmiyorum.
Kabakları iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla rendeleyip süzgeçte biraz tuz ile beklettim. Kabakların suyunu elimle iyice süzdüm ve bu suyu bugün yaptığım çorbaya ekledim. Sebzeleri ince kıyıp her şeyi iyice karıştırıp kızdırdığım dökme demir ızgarada pişirdim.
Hazırlanışı
Kabakları rendenin ince kısmıyla rendeleyin, üzerlerine biraz tuz ekleyip süzgeçe alın.
Bu sırada derin bir kapta yumurtalar, baharatlar, otlar ve peyniri karıştırın.
Kabakların suyunu avucunuzda sıkıp, kabakları da kaba ekleyin.
Hindistan cevizi ununu da ekleyip, güzelce karıştırıp karışımı 10 dakika bekletin.
Tavanızı ısıtın, zeytinyağını koyun.
Bir kaşıkla mücverleri tavaya alın, hafif bastırıp düzleştirin ve iki yüzünüde ikişer dakika kadar pişirin.
Mücverleri sarımsaklı yogurt veya ev yapımı acılı mayonezle servis edin.
Comments