Hayat sana limon veriyorsa limonata yap sözü ocak ayı başı tarlamızdan topladığımız limonlar nedeniyle bu ara beynimde dönüp duruyor. Ben bu limonların büyük bir kısmını, kabuklarını aroma verici olarak kullanmak üzere rendeleyip derin dondurucuya kaldırıyorum. Limon suyunu ise sıkıp, buz poşetleriyle dondurup yazın yemeklerde ve salatalarda kullanıyorum. Bir kısım limonu ise dışarıda bırakıp bahara kadar kullanıyorum. Bu nedenle özellikle kış aylarında limonlu yemek ve tatlılar menülerimin vazgeçilmezleri oluyor.
Kendimi bildim bileli arada ağzıma atacağım bir parça bitter çikolata haricinde tatlılarla pek aram olmadı. Hayatın ironisi; daha üniversite yıllarında yurtta kalırken oda arkadaşlarımla Siz Hala Annenizin Kolisini mi Bekliyorsunuz sloganıyla bütün yurda yaptığımız tatlıları ve börekleri sattık. Mezun olduğumda ise ablamla Marmaris’e taşınıp bir krepçi açtık. Krepçi Kızlar adıyla anıldığımız o yıllarda fark ettim ki sadece eş dostumuz değil çoğu müşterinin aklında kalan tarifler özellikle tatlılar. İşte bu yüzden blog hayatına döndüğüm ilk tarifimde size krepçi günlerimin anısına ve bahçemdeki limonların hatırına limonlu waffle tarifi vermek istiyorum.
Ketojenik beslendiğim son bir yılda genel prensipte iki öğün besleniyorum. Bu öğünlerimden biri çoğunlukla yumurta bazlı, diğeri de bir çeşit proteinin yanına çeşitli sebzelerden oluşuyor. Son bir yılda en az 300 yumurta öğünü yediğim düşünülürse yumurtanın 1001 halini denemeye çalışmam kaçınılmazdı…Benim bir numaram hala sahanda sucuklu peynirli yumurta olsa da beğendiğim tarifleri sizle paylaşmaya devam edeceğim.
Waffle hamuru orijinalinde un, yumurta ve sütle hazırlanan bir hamur. Ketojenik hayata uyarlanmış halinde ne un ne de süt var. Ben bu tarifi ,diğer birçok tarif gibi Ketoadapted sitesinden aldım. Maria Emmerich ve Craig Emmerich çiftinin ketojenik hayata yaklaşımları benim mantığıma en çok yattı. Onlara göre ketojenik beslenmenin temelinde öncelikle temiz gıdalarla beslenme, karbonhidratı kısıtlama, proteini yeterli miktarda tutma ve beslenmeyi sağlıklı yağlarla tamamlamak var. Her ne kadar karbonhidrat sınırlamalarını birazcık yumuşatsam da 8 aydır bu disiplinle besleniyorum.
Anlatmak istediğim o kadar çok şey var ki hepsini bir yazıda toplamam mümkün değil: :)
Tarifimize geçecek olursak, bu tarifimizde ikisi top, toplamda 5 yumurta kullanıyoruz. Toplamda 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi unundan başka un kullanmıyoruz, bu nedenle top yumurta hamurumuzun kıvamını koyulaştırmak için kullanılıyor. Aynı amaçla 1 yemek kaşığı yumurta akı protein tozu da kullanıyoruz. Bu ürün aslında özellikle saç maskelerinde kullanılmak üzere internetten satılıyor, ama yiyecek yapımında kullanmak üzere ben Kor marka organik yumurta akı tozu kullanıyorum.
Ketojenik tariflerde yoğunlukla Hindistan cevizi unu ve badem unu kullanıyoruz, bu iki un birbiri yerine aynı ölçüde kullanılmıyor, Hindistan cevizi unu sıvıyı daha çok emdiği için bu unu kullandığımız tariflerde sıvı miktarı biraz daha fazla oluyor, başka bir deyişle bu unun çok az miktarı bile tatlılarımıza kıvam kazandırabiliyor.
Tatlı tariflerimde doğal tatlandırıcı stevia bitkisini kullanıyorum. Yapay bir tatlandırıcı olmayan stevia bitkisinin kan şekeri üstünde bir etkisi olmaması, kalorisinin olmaması ve ketojenik tariflerde bol yer alması beni bu seçime yöneltti. Her öğünde tatlı yeme alışkanlığını doğru bulmasam da, canınız tatlı çektiğinde sağlıklı bir alternatif olarak bu yiyecekleri yiyebilirsiniz.
Özellikle fırında pişen tariflerde hacim ölçüsü olarak Amerikan kap ölçülerini kullanıyorum, bunları marketlerden veya zücaciyelerden temin edebilirsiniz, size fikir vermesi için 1 kap, yarım kap ve 1/3 kap ölçülerinin aldığı sıvılarla çektim, kendi mutfağınızda da kap ölçüleriniz yoksa bunlardan yararlanabilirsiniz.
Daha detaylı bilgiyi ve wafflelarımızın yapılışını youtubedan seyredebilirsiniz. Defne'ce kalın...
Comments