Bu hafta; kendine has yeme çubukları, baharatları, sosları, hazırlama yöntemleri ile Uzakdoğu Mutfağının en çok tanınan mutfaklarından biri olan Çin Mutfağı’ndan ,yemek kültüründen ve bunların arkasındaki felsefeden bahsedeceğiz.
Çinliler yemek hazırlamanın öğrenilen bir beceri değil, insanın içinden gelen bir sanat olduğuna inanır. Yemek hazırlarken değişik renkli sebzeler kullanılmasının nedeni, hazırlanan yemeklerin mideye hitap ettiği kadar, göze de hitap etmesidir.
Konfüçyüsçülük ve Taoizm’in, Çin Yemek Kültürü üzerinde de etkileri yoğundur.
Konfüçyüs inanışına göre yiyecekler, hazırlanırken lokma boyutunda hazırlanır. Sofrada bıçak kullanılmaz.Misafirlerin kendi yiyecekleri yemekleri kesmek zorunda kalması, onların yemeğin tam hazırlanmadığını düşünmelerine sebep olur ve saygısızlık olarak kabul edilir. Çatal ve bıçak silahı çağrıştırdığı için sofrada Çin çubuklarıyla yemek yenir. Restoranlarda birer kullanımlık tahta ve bambudan yapılan çubuklar kullanılır. Evlerde, ise fildişi hatta gümüşten yapılmış çubuklarla yemek yenilir. Yemek hazırlamada ise Çinli aşçılar bu çubukların daha uzunlarını kullanırlar.
Taoizm ise Çin yemeklerinin görüntüsü kadar sağlık açısından işlevselliğine de önem verir. Çin inanışına göre ilaçlar ve yemekler aynı ürünlerden üretilir. Bu yüzden hazırlanan yemeklerin, iyileştirme özelliklerinden de yararlanılmalıdır. Örneğin; zencefil mide ağrılarına ve soğuk algınlığına iyi geldiği için yemeklerde çok sık kullanılır.
Bir Çin Restoranına gittiğimiz zaman dileyen pirinç dileyen makarna yese de, Çin’in kuzeyinde buğday ağırlıklı, güneyinde pirinç ağırlıklı yemekler yenir.
Ana yemek, buğday veya pirinç bazlı bir karbonhidrat ve yanında sebze ve etten oluşur.
Tipik bir Çin yemeği yeniyorsa, masa yuvarlak olur ve herkesin önüne kendine ait pilav ya da noodles gelir. Sebze ve et yemekleri ise herkesin ortak yemesi için ortaya konur. Genellikle ortada sofradaki insan sayısı kadar tabak olur. Yemeklerden önce çorba içilebilir. Yemeklerin yanına ise sindirimi kolaylaştırması için yeşil çay veya sıcak su servis edilir. Çin yemeklerinde tatlı çok sık yer almaz, yemeklerden sonra taze meyve yenir.
Çin Mutfağında taze yiyecekler kullanılır, konserve kullanımı pek yaygın değildir. Besin değerini korumak için yiyecekler yüksek ateşte, kısa sürede pişirilir. Bu yöntem için wok, adı verilen derin tavalar ve yüksek ısı veren özel ocaklar kullanılır.
Çin Mutfağında inek sütü ve süt ürünleri pek kullanılmaz. Halk arasında laktoz intoleransı oldukça yaygındır. Soya sütü, tofu ve pirinç sütü kullanılır.
Yiyeceklerin içindeki aromayı arttırmak için Çin Yemeklerinin olmazsa olmazlarından biri de soya sosudur.
Çin Mutfağını bir yazıya sığdırmak oldukça zor. Bu hafta Çin Mutfağının genel felsefesinden bahsettik. Sizi Çin mutfağından seçilmiş, evde hazırlayabileceğiniz sebzeli ve tavuklu noodles tarifiyle baş başa bırakıyoruz…Afiyet olsun.
Comments